بزرگداشت روز کارگردر تورنتو
بزرگداشت روز کارگردر تورنتو
سعید سلطا نپور
ssultanpour@yahoo.comS
در حالی که جشن ها و راه پیمائی های روز کارگر د ر تورنتو و سراسر کانادا بر گزار می شود . امسال هم در روز دوشنبه سوم سپتامبر در یک روز افتابی و گرم در قلب مرکز تورنتو هزاران نفر ا ز کارگران و کارکنان دولتی و بخش خصوصی عضو اتخادیه به همراه خانواده ها ی خود برای یکسال دیگر روز کارگر را بر کزارکردند .( در سراسر دنیا بغیر از کانادا و امریکا در روز اول ماه جشن گرفته می شود ). مراسم امسال از ساعت 10 در تقاطع خیابان کوئین و یونیورسیتی با گروه موزیک اتش نشانی شروع شد و د رحوالی ساعت 2 بعداز ظهر در محل نمایشگاه دائمی در دافرین و لیک شور خاتمه یافت.
اعضای اتحادیه های معلمان ، اهنگران , نجاران ، خدمات عمومی و سرویسهای شهری مانند امبولا نس و آتش نشانی ؛ حمل و نقل عمومی که با واگن قطار شهر ی سال 1951 که بازسازی شده بود و کودکان با لباسهای سفید در ان برای تماشاچیان در پیاده روها دست تکان می دادند . اداره برق , ُ پرستاران ؛ اعضای نیمه وقت موسسات اموزش عالی ء نمایندگان مطبوعات و رسانه ها ؛ هنرمندان تاتر و دکوراتور های تاتر ؛ ائتلاف علیه نژآدپرستی ( اسرائیل ) ؛ کارگران فولاد ؛ تعمیرکاران اسانسور ؛ اتحادیه کارمندان دولت ( کی پی ئی یو) و گروه های دیگر در این رژه شرکت داشتند . اکثر این گروهها دسته موزیک خود ر ا داشتند که با موزیک های شاد و رقص اور اعضا و تماشاچیان در پیاده را به وجد و رقص می اوردند. و البته هر گروهی شعا ر خودش را بعلاوه علامت اتحادیه خودش در جلوی صف داشت. مانند مهد کودک بیشتر ؛ مزایای بیشتر > از خصوصی کردن تاسیسات برق خودداری کنید.
کودکان در کالسکه و سگ های خانواده نشان از تفریحی بودن این روز برای بسیاری از شرکت کنند گان دارد تا تکیه بر نفس روز کارگر و اختلافات طبقاتی و گاها تفکراتی .
شعار محوری امسال برروی دولت بود تا از شعل های کانادائی ها محافظت کند . به گفته یک نماینده کنگره کار کانادا (سی .ال. سی ) در چند سال گذشته در حدود 300 هزار شغل در کانادا از دست رفته است . در حالی که وزیر دارائی جیم فلاتری ضمن تاسف از دست رفتن شغلها با استناد به امارهای منتشره در مورد کاهش میزان بیکاران می گوید که شغل های جایگزین وجود دارد. امانماینده کارگران می گوید شعلهای از دست رفته قابل مقایسه با شغلهای جایگزین نظیر " تیم هورتن " و " وال مارت " با حقوق ساعتی 8 دلار نیست.
لازم به توضیح است که هفته گذشته در یک تصمیم ناگهانی جنرال موتورز امریکا تعداد 1200 نفر از کارگران د ر خط تراک کارخانه اتوموبیل سازی اشاوا را در پاییز اعلام کرد. چند هفته قیل هم کمپانی دیگر اتوموبیل سازی از بستن کارخانه در انتاریو خبر داده بود.ُ
به همین دلیل " باز هارگرو" رئیس اتخادیه (سی .ای .دبلیو – کاناداین اتو ورکرز یونیون ) پیش بینی کرده بود که تعداد زیادتری از مردم انتاریو در مراسم روز کارگر شرکت کنند . بنظرمن این پیش بینی وی در تورنتو تحقق نیافت و تعدا د شرکت کنند گان از سال قبل بییشتر نبودند.
در مراسم امسال تعداد ی از ما شین های سا خت کارخانه جات انتاریو در مراسم شرکت داشتند و برروی بدنه انان شعارهائی نظیر اتوموبیل کانادائی بخرید تا شغلها را حفظ کنید ؛ نصب شده بود.
من تنها یک گروه از اتحادیه هارا دیدم که با گروه موزیک خودشان د ر حال رقص و آواز بر علیه وزیر اقتصاد شعارُ میدادند و خواستار تعویض وی بودند . بقیه گروهها با گروه موزیک خود می رقصیدند و اواز می خواندند.
د ربین سیاستمداران من توانستم با شهردا ر دیوید میلر , شرلی کارل عضو انجمن شهر از دان ولی شرقی و ا زهواداران جامعه ایرانی ؛ کاتلین وینه ( وزیر اموزش و پرورش انتاریو ) ؛ باز هارگرو رئیس سی .ای .دبلیو و جک لیتون رهبر حزب ان .دی .پی که به همراه همسرش اولیویا چا نماینده مجلس از محله اسپادینا مورد توجه عکاسان و خبرنگاران بود . وی بر 10 دلار حداقل حقوق در انتاریو و حفظ شغل های کانادائی ها توسط دولت تاکید داشت. گفت و گوهای کوتاهی داشته باشم
و از اعضای ایرانی اتحادیه ها. فرید پرتوی از نمایندگان ( کی پی ئی یو ) که به همراه دختر خردسالش در مراسم شرکت کرده بود و گاها به پدرش در حمل پلا کارد اموزشی کمک می کرد، گپی مختصری داشتم . زیرا نمی خواستم هیج گروه و موقعیتی را از دست بدهم.
بر اساس تحقیقات جدید که روز 7 سپتامبر منتشر خواهد شد برای اولین بار تعداد زنان عضو اتحادیه از مردان بیشتر شده است یعنی از تاریخ ژانویه تا ژوئن 2007 تعداد 2248000 زن توسط اتحادیه ها نمایندگی شده اند در حالیکه در همین مدت زمان 2237300 مرد عضو اتحادیه بودند.
تاریخچه کوتاه روز کارگر در کانادا
اولین روز کارگر در 15 اوریل 1872 در تورنتو بر گزار شد . در این مراسم 24 نفر از فعالین به جرم تلاش برای تشکیل اتحادیه کاریُ دستگیر شدند . چندی بعد 10هزار نفر به خیابانهای تورنتو امدند و خواهان آزادی انان و 9 ساعت کار در هفته.شدند.
در سپتامبر همان سال رهبران اتحادیه ها در یک تظاهرات مشابه در اتاوا شرکت کردند. دولت علیرغم اینکه د ر23 جولای 1894 روز کارگر را به عنوان یک تعطیل قانونی تصویب کرد ولی بر علیه اتحادیه های کارگری و فعالین اقدام قانونی نکرد.
البته در امریکا پرزیدنت کلیولند در سال 1886 سپتامبر را روز کارگر را تصویب کرد.
بعد ا زگذشت سالها علیرغم اینکه بنظر می اید بر گزاری روز کارگر نشان از موفقیت اتحادیه ها در تلاشهای خود برای احقاق حقوق خودشان هستند ولی نکته قابل توجه این است که بنابر امارهای منتشر شده درامد بخش قابل توجهی از کارگران در کانادا با حداقل دستمزد کار می کنند . تعداد زیادی از انان از مهاجرانی هستند که با خانواده های خود جمعیتی بالغ بر 1500000 نفر را تشکیل می دهند وبسیاری از فرزندان انان در مر ز خط فقر ( کانادا ) بسر می برند.ُ
نگاهی کوتاه به مبارزات ایرانیان در تشکیل اتحادیه در کانادا
عدم شرکت ایرانیانی که تمایلات کارگری دارند وبویژه فعا لان سیاسی در مراسم روز کارگر د ر روز سوم سپتامبر بنظرمن نشان جدی از عدم درک شرایط واقعی انان دارد .
شکی نیست که اتحادیه های کارگری در کانادا اتحادیه هائی هستند که تنها به منافع همان گروه می اندیشند و در چار چوب سیستم سرمایه داری عمل می کنند و لی نباید فراموش کرد که انان زمانی که مبارزات خود را شروع کرده اند در قرن 19 هنوز ایران در دوران فئودالی بسر می برده است. از سوی دیگر ایرانیان مخصوصا نسل اول مهاجرت چندین تلاش شکست خورده برای تشکیل اتحادیه داشتند منجمله اعتصاب یک ماهه رانند گان تاکسی در تورنتو در 1993 که اکثریت فعالان ان ایرانی بودند . همچنین صاحبان پیتزا فروشی های پیتزا پتیزا د رتورنتو درهمان سالها بدلیل عدم شناخت سیتیم بدلیل اینکه نتوانستند با مردم و سیاست در کانادا اطلاع رسانی کنند بعد از یک مبارزه طولانی حقوقی که به قیمت از دست دادن دهها مغازه هایشان انجامید . کمپانی پیتزا پیتزا اکثر مغازه های انان را قانونا متصرف شد و انان را از مغازه های خودشان اخراج کرد.
چند سال بعد برخی از صاحبان مغازه های پیتزا فروشی زنجیره ای "تو فور وان" که در دورا بحران اقتصادی وارد تجارت در انتاریو شد سعی کردند اتحادیه ای برا ی خودشان درست کنند که بسرانجامی نرسید. مغازه های "تو فور وان" بعد از چندی بطور کلی علیرغم اینکه به یک کمپانی امریکائی فروخته شد اکثرا انان بسته شدند.
در سالهای 2000 به بعد بسیاری از رانندگان توزیع در رستوران زنجیره ای " سویس چالت " که ایرانی بودند اقدام به تشکیل یک اتحادیه برای افزایش حقوق خود کردند که نتوانستند ادامه بدهند و کمپانی بسیاری از انان را اخراج کرد.
بسیاری از مهاجران منجمله ایرانی ها که علاقه ای به کارگری در کار خانجات ندارندوو ترجیح می دهند که کار نقدی انجام بدهند شرایط کاری خوبی ندارند مانند ساعات کار طولانی بدون بیمه و تعطیلی و از کار افتادگی و بازنشستگی و حداقل حقوق و بدون تضمین شغلی . مشاغلی مانند ساندویچ فروشی ها و تاکسی و کارهای ساختمانی و کافی شاپ ها . نامه رسانی .
Sources: CTV.ca,Toronto Star, CAW sources
0 Comments:
Post a Comment
<< Home