ا ز تهران تا تورنتو ؛ تریاک همچنان قربانی می گیرد
ا ز تهران تا تورنتو ؛ تریاک همچنان قربانی می گیرد
سعید سلطانپور
ُssultanpour@yahoo.com
با دستگیری ( عادل _ الف) 48 ساله ساکن تورنتو در فرودگاه پیرسون (1) به اتهام همراه داشتن و وارد کردن 8/3 کیلو گرم تریاک به کانادا یک پرونده دیگر به لیست قاچاقچیان تریا ک اضافه شد و بار دیگر وسوسه پولدار شدن سریع یک نفر را به زندان انداخت . د رهر حال از انجا که این دستگیری اولین مورد نبوده و آخرین ان هم نخواهد بود بهتر است که کمی به این پدیده خانمانسوز که راه خود را از شرق به غرب همراه عده کمی از مهاجرین ناخلف باز کرده است بپردازیم .
پلیس و شناخت تریاک
در سالهای اولیه مهاجرت دهه 90 تریاک برای بسیاری از ماموران پلیس کانادا و تورنتو شناخته شده نبود.
بغیر از افسران اداره مبارزه با مواد مخد ر کمتر پلیسی با این ماده اشنا بود.
( ن ) یکی از ایرانیهای که سالهاست در کانادا زندگی می کند و با ایرانیان زیادی ارتباط دارد میگوید " ماموران د ر سالهای 91-92 در حین حمله به یک آپار تمان ایرانی تبار مظنون به فروش تریاک در ساختمان 273 خیابان " فارماسی" د ر تورنتو وی را در آسانسور مورد جست و جو ی بدنی قرار دادند . متهم مذکوربا مشاهده پلیس چند لول تریاک را به گوشه اسانسور انداخته بود که با توجه به رنگ و شکل ان و تمیز نبودن اسانسور ساختمان جلب توجه پلیس را نکرده بود. پلیس بعد از جستجو از آپار تمان متهم ؛ هم ماده مخدره ای را بدست نیاورد. "البته سگ همراه گروه پلیس نبو ده است در غیر این صورت با بود کرد ن می توانست مواد مخد ر را شناسائی کند . کاری که سالهاست در فرودگاه ها قبل از پرواز در محل بارها پلیس با کمک سگهای مواد مخدر یاب وسایل مسافران را از نظر مواد مخدر معاینه می کنند.
در این مورد از کار اگاه پنی ا زمسولان واحد مبارزه با مواد مخدر آر.سی .ام.پی در تورنتوی بزرگ سوال کردم وی گفت که 30 سال است که مامور مبارزه با مواد مخد ر است و با این ماده آشنا بوده است وتریاک چیز تازه ای نیست (2)
. بمرور زمان با گسترش مسافرت هاُ ، افزایش مهاجرت ها و نیاز انان که این بیماری را همراه خود به مهاجرت می اورندیک باز ار مصرفی در تورنتو و وکانادا ایجاد کرده است. با توجه به شنیده ها ی مسافران و مطالعه خبر ها در مطبوعات داخل کشور متوجه می شویم که زشتی اعیتاد به تریاک بدلیل اینکه در مهمانی های داخل کشور مثل نقل و نبات مصرف می شود کاهش یافته است و بساط منقل علیرغم مجازات های قضائی و مالی یک امر عادی پذیرائی درامده است . اینکه انگشت اتهام را به روی چه کسی و چه نهادی نشان رویم نیاز به بحث این مقاله نیست . ولی در بازار باید دوطرف خریدار و فروشنده وجودداشته باشد که عرضه و تقاضا را معین کند .
بنابر این جامعه ایرانی ُ در مهاجرت وظیفه دارد که برخورد فعالانه تر و آموزشی تر با مواد مخد ر وتریاک برای سلامتی جامعه داشته باشد .
از سوی دیگر درامد اسان قا چاق تریاک و مواد مخدر ومجازات ان در کانادا کسانی را وسوسه می کند تا به این کار دست بزنند پولهای راحت تری بدست بیاورند. شکی نیست که نحوه دستگیری و میزان مجازات د رکانادا قابل مقایسه با ایران نیست بر عکس شکنجه و یا ضرب و شتم د راداره مواد مخد ر و آگاهی در ایران و عدم دسترسی به وکیل کار قاچاقی گری را کار بسیار دردسر سازی می سازد که گاها به قیمت جان افراد هم تمام می شود در حالی که در بازداشتگاه های پلیس د رکاناد از شکنجه فیزیکی خبری نیست و پلیس مجبور است که ما ه ها را روی موارد مشخص کار فیلم برداری و استراق سمع بگذراند و پس از دستگیری هم با پشنهاد دادن تخفیف محکو میت به دیگر متهمان پرونده ؛ از شهاد ت وی بر ای محکوم کردن دیگر متهمان در دادگاه استفاده کند. یک ایرانی که اخیر ا از زندان کینکستون بعد از 7 سال آزاد شده است می گفت وی برای فروش مواد مخد راز تلفن های عمومی استفاده می کرد ه است و بیشتر حرفها ی وی بزرگ نمائی بود ه ( خالی بندی ) و لی دادستان با استفاده از مکالمات ضبط شده سنگین ترین مجازات را در میان باند به وی داده بود .
کشف بزرگترین محموله تریاک
در سال 1998 بزرگترین محموله تریاک که در داخل فرشهای ارسالی از ایران جا سازی شده بود تیتر اول خبر ها ی روزنامه ها و رادیو و تلویزیون و سانه های کانادا و بخصوص تورنتو شد.این مجموعه که بنابر گزارش پلیس بالغ بر چند میلیون دلار ارز ش خیابانی ان بود به دستگیری یکی از صاحبان مشاغل ایرانی انجامید که در این راستا حداقل سه متهم دیگر نیز در ایتالیا و ترکیه دستگیر شد ند. ایرانی مذکوربا استخدام یکی از بهترین وکلای مدافع جنائی تورنتو تو انست دادستان را به لغو اتهام قاچاق وادار کند . دادستان اتهام وی را به شست و شوی پول تقلیل داد که تا انجا که اطلاع دارم در دادگاه به اثبات نرسید و در هر حال این پروند ه هزینه سنگین مالی برای این شخص در کانادائی داشت و از نظر اعتباری در جامعه ایرانی سالها این پرونده بالای سر وی حرکت می کرد.
متهمان در ترکیه و ایتالیا که جمعا 3 نفر بودند محاکمه و زندانی شدند و احتمالا همین روزها هم با اتمام محکومیتشان از زندان ازاد خواهند شد.
علاوه بر ان دستگیری ؛ دستگیری های دیگری دررابطه با مواد مخد ر انجام شد ه است که که در مطبوعات فارسی زبان ان زمان علیرغم انعکاس بیرونی در مطبوعات انگلیسی زبان ؛انعکاس نیافت . بنظر می اید که سیاست سرپوش گذاشتن بر مشکلاتی که بهر حال جامعه ایرانی در مهاجرت با ان روبرو ست همچنان در خارج از کشور اجرا می شود. د در مورد درستی و یا نادرستی این سیاست و روش اطلاع نرسانی اظهار نظری در این مقاله نمی کنم ولی آیا بهتر نبود که برای اموزش نسل جدید و اینکه عاقبت بسیاری از مواد فروشان به کجا انجامید جوانان ما مطلع میشدند تا شاید تجربه انان بعد از زندان برای نسل جوان ما مفید باشد.؟ پوشش خبری بیطرفانه و یپگیری ا ن از طریق مقامات قضائی و انجام مصاحبه با کسانی که در این دام افتادند و دستگیر شدند و می خواهند بنوعی دین خود را به جامعه ادا کنند می توانست راه درستی باشد .
در هما ن سالها پلیس تورنتو یکی از صاحبان مشاغل ایرانی ( م.ش) ا زاولین کبابی ها ی تورنتو را به اتهام قاچاق تریاک دستگیر کرد . این محموله که در قاب های فرش صادراتی از ایران جا سازی شده بود به محل مورد درخواست متهم توسط پلیس با لباس مبدل توزیع می شود . بعد از تحویل بسته و پس از بازکردن پشت قاب ها ، پلیس با اطمینان از دست داشتن متهم در قاچاق مواد مخدر خانه را مورد هجوم قرار دادند و وی را دستگیر کردند . متهم مذکور با پذیرفتن کلیه اتهامات باعث شد متهم دیگر پرونده ( ر.ش ) ازاد شود.
نفر دیگر ( ن. ه ) بود که بد لیل قاچاق تریاک در مونترال دستگیر شد و نزدیک دو سال در زندان بود .
وی که رستوران موفقی داشت بعدا مجبور به واگذاری مغازه شد . همسر وی نیز از وی جد ا شد .
(ت) یکی دیگر از افرادی که در سالهای 2000 مغازه موفقی داشت ولی با اشتباه رفتاری باعث شد که زندگی وی به تلاش بکشد و مغازه را واگذار کند چندی بعد برای جبران ضررها راه کوتاه تر فروش تریاک را پیشه گرفت . و ی نیز دستگیر و به زندان افتاد. وی ساقی یکی از ایرانی هایی بود که برای اجرای برنامه در اوایل سالهای 2000 از لندن به تورنتو امده بود و یک ماهی رامهمان خانه وی بود .
در 30 جولای امسال ( پ.س.) 26 ساله ساکن مارکهام معاون کلاب رپابلیک در دان تاون تورنتو به اتهام فروش مواد مخدر همراه با مدیر کلاب دستگیر شد. 3
ُ
در کل هم افراد گمنام و هم افراد با نام ایرانی تبار در تورنتو بودند که وسوسه شده و به فروش مواد مخدر دست زده اند و دستگیر هم شده اند . این دستگیر ی ها مشکلات زیادی برای خود شان و خانواده خود د روحله اول بوجود اورده است ولی بی شک در شهرت جامعه ایرانی دربین پلیس و دستگاه قضائی هم اثرات منفی داشته است .
ُاز انجا که پلیس بدون اجازه دادگاه نمی تواند ملیت فرد متهم را و یا محکومین قبلی را فاش کند لذا پلیس مایل نیست که اطلاعاتی در این رابطه با امار برای اطلاع رسانی جامعه ما انجام بدهد لذا امکان دقیق افراد زندانی بر اساس ملیت ممکن نیست . خوشبختانه وجود این قانون تا حد زیادی می تواند سو استفاده های احتمالی مخالفان مهاجرت و بزرگنمائی های قانون شکنی های انان را که اختصاص به یک ملیت مشخص ندارد توسط نیروهای دست راستی را بگیر د و انگشت اتهام را به روی همه جامعه نشانه روند .
( ن) می گوید در حال حاضر د رحدود 15 ایرانی که به اتهام قاچاق تریاک محکوم شده اند که دوران محکومیت خود را در زندان کینکستون انتاریو می گذرانند . کسانی که بیش از یک سال زندان بگیرند به زندان کینکستون در شهر کینکستون در 150 کیلومتری شرق تورنتو منتقل می شوند. ُ
افزایش مصرفُ تریاک در کانادا
سازمان اطلاعات پلیس ار.سی .ام .پی د رگزارش سالانه در 1999خود میزان کشف تریاک تا قبل از سال 1998 را 18 کیلو اعلام می کند د ر حالی که در سال 98 این مقدار به 76 کیلو و سال 99 به 51 کیلو میرسد. بزرگترین محموله تریاک در بندر هالیفکس در تاریخ 17 اوریل 98 مقدار 57.6 کیلو گرم تریاک در داخل یک کانتینر 20 فوتی در داخل فرش از ایران صادر شده بود کشف شد در ادامه این تحقیقُ در تاریخ18 ژوئن هما ن سال 27 کیلو در یک محموله با همکاری پلیس منطقه نیو مارکت که در ته جعبه های چوبی جا سازی شده بودند کشف شد
پلیس ارُسی .ام .پی د رگزارش سال 2003 خود نسبت به افزایش قاچاق تریاک به کانادا مخصوصا در مبادی
ونکور و تورنتو هشدار میدهد سرجوخه اسکات رینتول از واحدشماره 4 مواد مخدرار.سی. ام. پی بریتیش کلمبیا نسبت به افزایش مصرف تریاک هشدار می دهد
Corporal Scott Rintoul of the RCMP's drug section 4
وی که معتقد نیست تریاک توسط باندهای سازمان یافته وارد استان بریتیش کلمبیا می شود . اومی گوید تریاک مورد توجه اسیایی ها و پرشین ها ست 4.
میزان کشف تریاک به 84 ُدر سال 2004کیلو میرسد 5 این د ر حالی است که
بزگترین کشف در ان سال در 5 نوامبر 2004 بود که یک محموله تریاک به وزن 48 کیلو گرم که در میان محموله مبلمان جاسازی شده بود در بند ر هالیفاکس کشف می شود. مبدا این محموله ایران بود ه است. ُ
در همان سال 2005 از مسافرین هواپیما بیشترین مقدار تریاک کشف می شود . که بالاترین ان مقدار 5 کیلو گرم در فرودگاه ونکور از بسته ارسالی تجاری همراه با مسافر از ایران کشف می شود ( گزارش ار.سی .ام .پی 2005) 6
در دوران جنگ که ارسال بسته ها ی پستی از ایران محدود بود و بسته های خشکبار درغرب به صورت کلی صادرات نداشت شیوه ارسال تریاک در داخل این بسته بندی ها بود که بیشتر مصرف شخصی داشت . مثلا در سال 1999 اف .بی ای 540 کیلو تریاک از بسته های پستی ارسالی کشف می کند که شامل همه کشورها به امریکا می باشد .
پلیس در بسیاری موادر در نقش پستپی بسته را تحویل مشتری در ادرس روی بسته می دهد وبعدا ز چند دقیقه به ان خانه یورش برده و فرد تحویل گیرنده را دستگیر می کنند.
ُ
ایا مصرف تریاک در کانادا قانونی است ؟
من این سوال را از کاراگاه پنی کردم و گفتم که بعضی از ایرانیها به بهانه سردی هوا از تریاک استفاده میکنند و معتقد هستند که مصرف ان قانونی است و لی فروش ان مجازات دارد . ُکاراگاه پنی گفت که داشتن هر مقدار از تریاک جرم حساب می شود و قابل پیگیری است .
شخصا کسانی را دیده ام که برای مقاومت در برابر کار ساعات طولانی 17 – 18 ساعته از تریاک استفاده می کننند تا بتوانند سرپا بمانند. این شیوه در دراز مدت اثرات منفی بر افراد و خانواده ها ی انان گذاشته است که بالطبع بایستی توسط مراکز صلاحیت دار مطالعه و بررسی شود..
در ایران برخی از مردان تریاک برای افزایش قوه جنسی استفاده می کنند ولی بعد از مدتی بدلیل عادت کردن سیستم بدن اثرات سرد مزاجی به دنبال دارد و گاها نتایج معکوس بدنبال دارد
شکی نیست که تا وقتی که از تریاک برای تبدیل به هرویئن استفاده نشود پلیس کانادا تلاش جدی برای ریشه کردن ان نمی کند. یعنی برای تریاک کشیدن وارد خانه کسی نمی شود ولی این بدان مفهوم نیست که انان چشمانشان را بسته اند و یا این امر کار پذیرفته شده ایست.
ازسو ی دیگر حضور سربازان کانادائی د رافغانستان و مرکز تولید تریاک در استان پنجوین باعث شده است که مطبوعات کانادا یه این مسله بپردازند . قیمت تریاک در مراکز تولید در مزارع افغانستان کیلویئ 100 دلار است که به نسبت مسافت گرانتر می شود . در ایران این رقم ُبه 7تا 10000 هزار دلار می رسد و در کانادا به طور کلی فروشی کیلوئی 15 هزار دلار و خرده فروشی 25 هزار دلار تخمین زده می شود. نرخ تریاک در امریکا و کانادا در سالهای اخیر بخصوص علیرغم سرنگونی طالبان در افغانستان و ادعای مبارزه با کاشت خشخاش توسط نیروهای متحد غربی به سرپرستی امریکا افزایش زیادی نیافته است . روایت تایید نشده ای از حمل مواد مخد ر توسط سربازان که به خانه خود در امریکا بر می گردند منتشر شده است. درهر حال با توجه به فشار روانی شدید بر روی سربازان و تجربه جنگ ویتنام و گزارشات تایید شده پنتاگون در مورد مصرف وسیغ مواد مخد ر دربین سربازان امریکائی امکان اینکه این سربازان با تریاک و حشیش که به طور مرغوب تر و خالص تر در مبدا در دسترس هست می باشد. یعنی به مرور غیر اسیا ئی ها هم با این ماده تخدیری اشنائی و در مواردی معتاد می شود.
نیاز به مراکز مشاوره فارسی زبان
هر کسی ممکن است معتاد شود. شرایط روحی و کاری ومشکلات در مهاجرت و تطابق و مسائل خانوادگی می تواند افراد را برای فراموش کردن از این مشکلات به روی اوردن به مواد مخدر تشویق کند.
داریوش خواننده ای که ترک اعتیاد کرده است و بنیادی برای کمک به معتادان دارد می گوید با کسانی که معتاد هستندبه عنوان بیمار تلقی کنید و به انان کمک کنید که درمان شوند انا ن را طرد نکنید . از سوی دیگر قاچاقچیان در امدشان از محل فروش به معتادان هست یعنی هردو ایرانی هستند لذا جامعه ما وظیفه دارد که به احداث مراکزی اقدام کند که افراد داوطلب و متخصصین داوطلب و استخدام شده به هرد و طرف معادله کمک کند یعنی هم به کسانی هم که بهر دلیل وسوسه پول در اوردن سریع می شوند و البته خیلی سریع هم به زندان می افتند وهم به قرباینان انان یعنی معتادان .
وجود مراکز مشاوره و کمک رسانی به زبان فارسی به انان و خانواده های انان یک امر لازم است . اعتیاد و مواد مخدر یک واقعیت تلخی است که در همه جوامع بشری وجود دارد و لی با بر خورد علمی و دلسوزانه می توان این افراد را دوباره جذب جامعه کرد و انسانهای مفید ی از انان ساخت . این شاید راه حل مناسبی باشد که بتوانیم جامعه مفید تر و سالم تری در کانادا داشته باشیم.
جامعه ما نیاز مند به داشتن مراکز مشاوره حقوقی برای کسانی دارد که قوانین را زیر پا
گذاشته ند ولی نباید انانرابه کل از جامعه طر د کرد انان ممکن است بدلیل عدم آشنائی با قوانین و یا ندانستن زبان مجازاتهای بیشتری دریافت کنند که حقشان نبوده است . جامعه ایرانی نباید هیچ انسانی و هیچ ایرانی را تنها بگذارد . گامهای محکم ولی طولانی لازم است. چشمان خود را برروی واقعیت های تلخ نبندیمُ
در کانادا و ا نتاریو مراکز ترک اعیتاد ( مواد مخد ر تا قمار و الکل ) وجود دارد که می تواند به افراد بیمار کنند
Ontario Addiction treatment Centres
ادرس زیر می باشد. سایت انها http://www.oatc.ca/index.aspx
جامعه ایرانی وقتی می تواند به خود افتخار کند که دست در دست یکدیگر به کسانی که نیازمند هستندد کمک کند و سهم خود را با پذیر ش مسولیت بُه جامعه میزبان ادا کند.ُ
ُ
منابع :
1. http://www.thestar.com/News/article/252539
2. Detective/Insp. Rick Penney, A/Officer in Charge, RCMP Greater Toronto Area
ُ3. http://www.thestar.com/DesiLife/News/article/241367S
4.. http://www.poppies.org/2003/11/17/opium-seizures-on-the-rise-in-canada/
5. http://www.rcmp-grc.gc.ca/crimint/drugs_2004_e.htm#opium
6. http://www.rcmp-grc.gc.ca/crimint/drugs_2005_e.htm#opium
0 Comments:
Post a Comment
<< Home